Tips om je thuis Wi-Fi optimaal te beveiligen voor remote werken

WiFi

Voor sommige mensen is remote werken het beste. Echter, het kan snel veranderen in het slechtste als je niet voorzichtig bent met de veiligheid van je thuisnetwerk. Het niet beschermen van je verbonden apparaten en netwerkconfiguratie kan leiden tot datalekken, ongeautoriseerde toegang door kwaadwillenden, compromittering van apparaten en andere cyberdreigingen. Hoe moet je dus je thuis draadloos netwerk beveiligen voor telewerken? In dit artikel geven we de beste tips om een veilige en productieve telewerkomgeving op te zetten.

Waarom zou ik mijn thuisnetwerk beveiligen?

Het kan verleidelijk zijn om te twijfelen of het beschermen van je thuisnetwerk echt de moeite waard is. Hoe groot is immers het risico dat je Wi-Fi-netwerk wordt gecompromitteerd? Blijkt dat het groter is dan je denkt. Volgens cybersecurity-experts is het aantal cyberaanvallen sinds de Covid-19-pandemie met 72% gestegen. Uit onderzoek van Gitnux blijkt bovendien dat:

  • 63% van de bedrijven een datalek heeft ervaren als gevolg van werknemers die op afstand werken.
  • 67% van de bedrijven een cyberaanval heeft gehad sinds de invoering van remote werken.
  • 68% van de organisaties verwacht meer uitdagingen op het gebied van cybersecurity vanwege remote werken.

Gebaseerd op deze statistieken is de kans groot dat je Wi-Fi-netwerk een doelwit kan zijn voor een cyberaanval. Een succesvolle inbreuk op je thuis draadloos netwerk zou toegang betekenen tot persoonlijke en werkgerelateerde gevoelige gegevens, gekaapte verbonden apparaten, ransomware-aanvallen en andere soorten schade.

Daarnaast is het niet uitgesloten dat het waarborgen van je netwerkbeveiliging in de toekomst een vereiste kan worden voor het opzetten van je remote werkplek. Hoewel het nog niet zeker is of en wanneer deze veranderingen komen, is het beter om veilig te spelen en zelf je thuis draadloos netwerk te beveiligen.

Tips om je thuisnetwerk te beveiligen

Je kunt je thuis draadloos netwerk op verschillende manieren beveiligen. Hoewel de meeste alleen je tijd en moeite vereisen, kunnen sommige extra financiële input nodig hebben. De resultaten die ze opleveren zijn echter meer dan de moeite waard.

Versterk standaard wachtwoorden

Het veranderen van het wachtwoord van je Wi-Fi is een essentiële eerste stap in het verminderen van het risico op ongeautoriseerde toegang tot je draadloze netwerken. Dit is ook een essentiële stap in het verbeteren van je algehele internetbeveiliging. Gebruikers maken vaak fouten bij het instellen van hun wachtwoorden door speciale symbolen te vermijden en algemene woorden en voorspelbare cijferreeksen te gebruiken. Hoewel de meeste internetwebsites nu vereisen dat hun gebruikers complexe wachtwoorden instellen, kunnen je thuisnetwerken (bijvoorbeeld Wi-Fi) hetzelfde proces niet afdwingen.

Wanneer je een draadloos netwerk opzet voor telewerken, wordt sterk aanbevolen om een sterk wachtwoord te gebruiken dat omvat:

  • Minstens 12 tekens (maar streef naar 16 of meer, indien mogelijk).
  • Een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens zoals !, @, #, $, %.

Regelmatig de firmware van je router bijwerken

Je Wi-Fi-router is de toegangspoort tot je thuisnetwerk. Daarom is het belangrijk om de firmware bij te werken voor het behouden van optimale netwerkbeveiliging. Bovendien zou het regelmatig bijwerken van je software (besturingssystemen en applicaties) mogelijke netwerkkwetsbaarheden verminderen, extra beveiligingsfuncties toevoegen en anderszins het risico op mogelijke exploitatie verminderen.

Zorg ervoor dat je Wi-Fi is versleuteld met WPA3

Het wijzigen van het versleutelingsprotocol van je Wi-Fi naar de nieuwste Wi-Fi Protected Access-standaard (WPA3) zal de beveiliging van je netwerk verder verbeteren. Vergeleken met andere Wi-Fi-versleutelingsprotocollen biedt deze de nieuwste netwerkversleutelingsnormen met sterkere algoritmen, wat de bescherming tegen brute force-aanvallen en datalekken versterkt.

Verander de netwerknaam (SSID)

Hoewel het personaliseren van de naam van je netwerk een leuke persoonlijke touch kan zijn, moet je vermijden om je persoonlijke gegevens te gebruiken bij het hernoemen van je thuis Wi-Fi-netwerk. Pas in plaats daarvan de service set identifier (SSID) van je netwerk aan met een unieke en niet-gerelateerde naam om je thuissysteem te verhullen voor potentiële aanvallers.

Beperk administratie tot het interne netwerk

Als je werk vereist dat je gevoelige gegevens beheert, overweeg dan om de externe beheerfunctie van je router uit te schakelen. Dit zal administratieve toegang beperken tot apparaten binnen je lokale netwerk, waardoor het risico op ongeautoriseerde toegang wordt verminderd.

Stel een VPN in

Of je nu telewerkt of voor je eigen plezier surft, een virtual private network (VPN) is een optimale keuze voor remote werkers die hun online privacy en beveiliging willen upgraden. Het instellen van je router met een VPN voegt een extra laag beveiliging toe door je internetverkeer te versleutelen, waardoor ongewenste actoren worden belemmerd om je browsegegevens te monitoren en te verzamelen.

Gebruik een netwerkfirewall

Een van de bekendste cybersecurity-functies – een firewall – is iets dat in de meeste routers al is ingebouwd. Voor verbeterde beveiliging, zorg ervoor dat je de firewall-instellingen van je router activeert en configureert om inkomend en uitgaand verkeer te monitoren en te controleren, wat een extra hindernis vormt voor potentiële dreigingsactoren.

Implementeer 2FA/MFA waar mogelijk

Diverse diensten bieden tweefactorauthenticatie (2FA) of multifactor-authenticatie (MFA) aan om je identiteit te bevestigen voordat je toegang krijgt tot de dienst. Deze functie versterkt je accounts en systemen aanzienlijk, waardoor je de toegang kunt beheersen, zelfs wanneer je wachtwoorden of andere inloggegevens zijn gecompromitteerd. Als je router deze functie toestaat, zorg er dan voor dat je deze ook instelt.

Schakel MAC-adresfiltering in

Het inschakelen van MAC-adresfiltering stelt je in staat om te kiezen welke apparaten verbinding kunnen maken met je draadloze netwerk. Het implementeren van deze optie in je netwerk voegt extra beveiliging en controle toe aan je telewerken, wat het een optimale keuze maakt om potentiële risico’s van ongeautoriseerde toegang tot je netwerk te beperken.

Houd netwerkactiviteit in de gaten

Regelmatig je netwerkapparaten monitoren, zodat alleen geautoriseerde gadgets toegang hebben tot je thuis draadloos netwerk, kan nuttig zijn. In geval van verdachte activiteiten, neem veiligheidsmaatregelen.

Wat te vermijden bij het gebruik van een thuis draadloos netwerk voor werk

Gebruik van standaardinstellingen

Houd de naam (SSID) en het wachtwoord van je draadloze netwerk uniek. Standaardinstellingen zijn vaak bekend en gemakkelijk exploiteerbaar door aanvallers.

Gebruik van zwakke wachtwoorden

Het belang van sterke wachtwoorden is cruciaal voor het beveiligen van je thuis Wi-Fi-netwerk en werkgerelateerde accounts of diensten. Beveilig je thuis draadloos netwerk met complexe unieke wachtwoorden die moeilijk te kraken zijn.

Onnodig delen van Wi-Fi-wachtwoorden

Deel je Wi-Fi-wachtwoord niet met onnodige personen of apparaten. Beperk de toegang tot je draadloze netwerk tot geautoriseerde gebruikers en apparaten, en overweeg het instellen van een gastnetwerk voor bezoekers.

Verwaarlozen van firmware-updates

Het bijwerken van je draadloze router en andere netwerkapparaten maakt je telewerksysteem minder vatbaar voor cyberdreigingen. Controleer regelmatig op firmware-updates van de fabrikant en pas ze toe om beveiligingskwetsbaarheden te verminderen en de prestaties te verbeteren.

Gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken

Het verbinden met openbare Wi-Fi-netwerken voor werkgerelateerde activiteiten, vooral bij het omgaan met gevoelige of vertrouwelijke informatie, kan een groot cybersecurity-risico vormen. Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak onveilig en vatbaar voor afluisteren en andere cyberdreigingen. Bescherm jezelf tegen kwaadwillenden door te leren hoe je veilig blijft op openbare Wi-Fi met een VPN.

Negeren van versleuteling

Schakel altijd netwerkversleuteling in op je draadloze netwerk. Gebruik WPA3 om je netwerkverkeer te beschermen tegen onderschepping en ongeautoriseerde toegang. Overweeg ook een VPN te gebruiken om de beveiliging en internetprivacy voor remote werk verder te verbeteren.

Overzien van de beveiliging van het gastnetwerk

Als je een apart netwerk hebt voor gasten, let dan op de beveiligingsinstellingen ervan. Configureer het netwerk met een aparte SSID, isoleer het van je hoofdnetwerk en stel passende toegangscontroles en wachtwoordvereisten in.

Negeren van beveiligingsbest practices

Wees niet onverschillig tegenover basisveiligheidspraktijken voor thuisnetwerken, zoals het regelmatig monitoren van netwerkactiviteit, het inschakelen van MAC-adresfiltering en antimalwaresoftware, en het beoefenen van veilige browsegewoonten.

Het opzetten van een veilig draadloos netwerk voor telewerken kan inspanning vergen, maar het implementeren van beveiligingsmaatregelen kan helpen om verlies van gevoelige werkgegevens, ongeautoriseerde toegang en andere potentiële cyberdreigingen te voorkomen.

Bron: De Wifi Specialist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *